Skylder du penge til en kreditor, kan du i værste tilfælde ende med at havne i RKI. Men hvad er RKI, hvordan bliver registreret i RKI, og hvordan kommer jeg ud? Det emne behandler vi her i artiklen.

RKI – register for dårlige betalere

RKI er et register for folk, der ikke har betalt sine regninger. Det kan være til et mobilselskab, en udlejer eller en anden kreditor. Registret fungerer sådan, at de forskellige virksomheder vil kunne tjekke, om en potentiel kunde er registret. Er en potentiel kunde det, er det et dårligt tegn. Det viser at personen er dårlig til at betale sine regninger, og derfor ønsker mange firmaer ikke at handle med folk, der er registreret i RKI. Er du registreret i RKI, kan du for eksempel kun i sjældne tilfælde optage et lån. Det er kun i de færreste tilfælde, du vil kunne blive godkendt til et RKI lån. Det er kun, hvis det er et samlelån.  Du vil også typisk være tvunget til at betale forud for dine ting.

Sådan kommer du i RKI

For at en virksomhed kan indberette dig til RKI, skal du opfylde nogle krav. Det vil kun være virksomheder med et dansk CVR-nummer, der er medlem af det firma, der administrerer RKI registret, som vil kunne registrere dig. Der er også forskel på kravene i forhold til, om det er en offentlig myndighed, forsikringsselskaber eller en privat virksomhed. Den mest relevante for mange danskere er de regler, der er i forbindelse med handel med en virksomhed. Der gælder følgende krav:

  • RKI-indberetning må ikke finde sted, før der er fremsendt 3 rykkere. I den sidste rykker skal der være blevet varslet med RKI-registrering, hvis det skyldige beløb ikke bliver betalt.
  • Beløbet skal minimum være 200 kroner.
  • Der må ikke være stridigheder i sagen. Begge sider skal kunne bekræfte, at der skyldes penge og at ovenstående krav er opfyldt.

Det er muligt at være registreret i RKI i 5 år. Efter de 5 år bliver registreringen ophævet, og du vil ikke kunne blive registreret for den samme gæld igen. Gælden forsvinder selvfølgelig ikke, og den skal stadig betales tilbage.

Sådan kommer du ud af RKI

Det sker desværre at helt almindelige danskere havner i RKI, fordi de har for mange regninger mellem ørerne og ender med at overse nogle. Hvad gør man, hvis man vil ud af RKI? Det er så simpelt, som når du har betalt din gæld. Har du ikke penge til at betale hele din gæld, kan du forsøge at lave betalingsaftaler med de firmaer, du skylder penge. De er interesseret i at få deres penge, og du vil gerne af med din gæld. Har du penge til at betale din gæld, kan du komme ud af RKI med det samme.

Vi håber, at denne guide har gjort dig klogere på, hvad RKI er. Er du blevet registreret i RKI, så gå ikke helt ned med flaget. Ring til de kreditorer, der har registreret dig, og find ud af, hvor meget du skylder. Få så lavet en god plan for afbetalingen af gælden.